dk

 

Diskussion, debat, dialog

 


Generelt

Webparten 'Infobase debat'

Webparten 'Mine debatter'

Webparten 'Seneste kommentarer'

Opsætning af debatfunktionen på foldere

 


Generelt

 

Mange af de oplysninger der bliver formidlet gennem systemet, er af en art, der bare skal formidles, og ikke opmuntre til diskussion. Derimod kan der være andre typer indlæg, hvor det kan være naturligt med dialog eller debat. Det kan være den helt rigtige kommunikationsform i nogle sammenhænge, og en fuldstændig umulig i andre. De forskellige typer indlæg følger helt naturligt de foldere jeres Infobase består af, og du holder de to kommunikationsformer ude fra hinanden ved hjælp af to forskellige typer foldere; i den ene type foldere – den hvor I skal kunne føre dialog og debat – skal egenskaben ”Notater på indlæg” have værdien ”Ja”; det kræver, at du har E-rettighed til folderne.
Når du har udvalgt de foldere der skal ændres, og for hver af dem sat ”Notater på indlæg” til Ja, vil folderne blive vist i en oversigt, Debatforum. Her vises alle de foldere, der har denne egenskab.
 

Ethvert indlæg i disse foldere kan nu bruges som oplæg til dialog / diskussion. Det kan gøres på flere måder: Ved at vise dem ét indlæg ad gangen i en webpart, ved at give folk adgang til et Debatforum, eller ved at give brugerne adgang til en liste over de senest aktive debatter. 

 

 Tilbage til toppen


Webparten 'Infobase debat'

 

Det er muligt at vise indlæggene ét ad gangen i en webpart, hvor folk kan svare på dem. Webparten er af typen ”Infobase debat” som du opsætter på følgende måde:

 Bemærk, for at sætte et indlæg til debat på denne måde skal du have E-rettighed til det Dashboard som webparten er eller skal være på. Læs mere om rettigheder her, og om opsætning af webparts her.

  1. Gå til administrationsdashboardet.
  2. Under fanen "Dashboard" vælger du i drop-down listen det Dashboard, hvor du vil placere "Infobase-debat"-webparten.
  3. Tryk derefter på knappen "Webpart". En dialogvindue fremkommer.
  4. I dialogvinduet, vælger du Opret > Infobasen > Infobase-debat.

  1. Du møder Trin 1 af webpart-opsætningen, hvor du skal klikke dig frem til det indlæg som du vil sætte til debat. Sæt flueben i afkrydsningsfeltet ud for det ønskede indlæg. 

 Bemærk, at de foldere som ikke har indstillingen "Notater på indlæg" sat til Ja under folderindstillinger, vil vise beskeden "Notater på indlæg er ikke aktiveret". Se længere nede i manualen for at lære mere om denne indstilling.

  1. Færdiggør webpart-opsætningen med de sidste skridt, inden du klikker på "Færdig" for at gemme og afslutte. 

Resultatet af opsætningen, bliver en webpart på det valgte dashboard, der viser det valgte indlægs overskrift og giver brugeren mulighed for at skrive kommentarer til indlægget. 
 

 

Kommentarerne og svarene på dem vises i fuld længde i webparten.

 

 

Kommentarerne og svarene dertil bliver tilføjet sådan, at de seneste kommentarer vises øverst, og hver kommentar vises sammen med de svar kommentaren har fået tilføjet. For at svare på en kommentar eller et svar skal man klikke på den gule ”sticker” på den samme linie. Læg mærke til, at man kan rette i og slette sine egne indlæg, indtil nogen har svaret på dem. I eksemplet ovenfor er det brugeren Admin Administrators skærmbillede vi ser, og han kan rette og slette sin kommentar, fordi ingen endnu har svaret på det.

 

Topbjælken i webparten

 

Opret ny kommentar

Brug denne knap for at oprette en ny kommentar til indlægget, der ikke er et svar på en anden brugers koemmentar. Hvis du derimod hellere vil oprette et svar til en anden brugers kommentar, skal du klikke på den "gule sticker" ud for den kommentar du ønsker at svare på.

 

Føj til Mine debatter
Når en bruger har særlig interesse i en debat og gerne vil følge den tæt, kan han få den vist i sin egen personlige debatoversigt sammen med de andre debatter i den samme folder. Det sker i en speciel webpart af typen ”Mine debatter”. For at gøre det skal han bare klikke på knappen ”Føj til mine debatter”, der ligger i menulinien. På den måde kan man overvåge debatterne i de foldere man er interesseret i, og evt. aktivt deltage i diskussionen. 
 

Lås diskussion

På billedet ser vi webparten, som den ser ud på administratorens skærmbillede. Som det ses i topbjælken, kan administratoren låse diskussionen med et enkelt klik. Ved at låse diskussionen, forsvinder de gule stickers fra webparten på alle skærme, indtil administratoren åbner diskussionen igen. Funktionen er tilgængelig for administratorer, brugere med E-rettigheder og den bruger, der har oprettet indlægget, hvis vedkommende stadig har R- og C-rettigheder.

 

Slet kommentarer

Bruges af administratoren for at slette kommentarer til indlægget. Man kan vælge at slette kommentarer fra en specifik dato og frem. Funktionen er tilgængelig for administratorer, brugere med E-rettigheder og den bruger, der har oprettet indlægget, hvis vedkommende stadig har R- og C-rettigheder.

 

Tilbage til toppen


Webparten 'Mine debatter'

 

Det er også muligt at vise en række debatter vha. webparten "Mine debatter" i stedet for den ovenstående "Infobase-debat". Det kan være praktisk enten at bruge denne metode sammen med eller i stedet for den anden metode for debatvisning. Denne webpart vil som standard vise alle nye ulæste indlæg, og indlæg hvorpå brugeren ikke har læst kommentarerne endnu. Hvad der vises i webparten bestemmer brugeren selv. Det kan man bestemme ved at deltage i debatten på et indlæg og her vælge 'Tilføj til Mine debatter'.

 

 

Man kan deltage i debatten omkring et indlæg ved at klikke på ikonet ud for indlægget.
 

Ét af de fire følgende ikoner vises ud for hvert indlæg og viser status for kommentarer på indlægget:


- Der er ingen kommentarer på indlægget.
- Der er kommentarer på indlægget som du ikke har deltaget i.
- Der er kommentarer på indlægget som du har deltaget i.
- Der er kommet nye kommentarer siden du kiggede sidst.
 

Hvis I benytter jer af sproghåndtering i jeres system, vil brugerne se et flag ud for et indlæg, hvis det er skrevet i et sprog der adskiller sig fra dét der er angivet i brugernes profil.


Udover systematisk at følge op på diskussioner og dialoger som beskrevet her, kan brugerne også få mulighed for at deltage i debatter, når de støder på indlæg fra en folder, hvor man kan føre debat:

  • Det kan være i Infobase stifinderen, hvor man blot kan højre-klikke på et indlæg i en folder, hvor indstillingen "Notater på indlæg" er sat til "Ja", og herefter trykke på punktet Debat i højre-kliksmenuen.
  • Det kan være i de webparts, hvor indlæg vises fra en folder med indstillingen "Notater på indlæg" sat til "Ja". De enkelte indlæg vises med et ikon, som brugeren blot skal klikke på for at komme med en kommentar til indlægget.

Hvis du gerne vil kunne afgrænse de enkelte diskussioner (dvs. indlæg) til færre mennesker, sådan at alle ikke nødvendigvis bør vide og indblandes i alt, kan du bruge det almindelige rettighedssystem. Også i debatfunktionen gælder det, at ingen får foldere eller indlæg at se, som de ikke har læserettighed til. 

 

Tilbage til toppen 


Webparten 'Seneste kommentarer'

 

En sidste meget praktisk metode at dele debatter / diskussioner med systemets brugere, er at benytte webparten 'Seneste kommentarer'. Webparten viser de seneste kommentarer på indlæg, og giver derved brugerne en oversigt over alle aktive debatter / diskussioner.

 

 

For at opsætte denne type webpart, skal du:

  1. Gå til administrationsdashboardet.
  2. Under fanen "Dashboard" vælger du i drop-down listen det Dashboard, hvor du vil placere "Seneste kommentarer"-webparten.
  3. Tryk derefter på knappen "Webpart". En dialogvindue fremkommer.
  4. I dialogvinduet, vælger du Opret > Infobasen > Seneste kommentarer.

  1. Udfyld felterne som du ønsker - læs om opsætning af webparts her.
  2. I nederste del af dialogboksen skal du vælge, hvilke foldere eller indlæg, webparten skal overvåge. Tryk på for at tilføje en folder eller et indlæg. Du kan også fjerne en folder eller et indlæg ved at trykke på .
  3. I den fremkomne stifinder skal du markere enten en folder eller et indlæg, og trykke på Gem for at tilføje folderen/indlægget til webparten.
  4. Når du er færdig, trykker du øverst på Næste for at gå videre til næste trin i webpart-opsætningen. Færdiggør opsætningen som normalt.

Tilbage til toppen


Opsætning af debatfunktionen på foldere


For at bruge debatfunktionen  i IntraNote, er en bestemt opsætning krævet for den eller de foldere, hvor det skal være muligt at føre dialog og debat. Hvis det også skal gælde for underfoldere, skal de markeres særskilt.


 Bemærk, at opsætningen af den enkelte folder kun kan ændres af en der har E-rettighed.

 

Opsætning ved oprettelse af folder:

  1. Gå til Infobase stifinderen.
  2. Find den folder i Infobasen, som den nyoprettede folder skal ligge under. Klik på folderen for at stille dig i den.
  3. Klik på Opret folder i topbjælken for at oprette en almindelig folder. Som alternativ, kan du højreklikke i ude i folderen og vælge Opret folder fra højrekliksmenuen.
  4. Udfyld alle ønskede felter.
  5. I dialogboksen for oprettelse af Infobase folder, skal du vælge "Ja" fra drop-down boksen ud for indstillingen "Notater på indlæg".
  6. Tryk Gem.

Opsætning af en eksisterende folder:

  1. Gå til Infobase stifinderen.
  2. Find den folder i Infobasen, som skal være åben for debat og diskussion.
  3. Marker folderen i ruden til højre og tryk på Rediger i topbjælken. Som alternativ, kan du højre-klikke på folderen og vælge Rediger fra højre-kliksmenuen.
  4. Vælg "Ja" i stedet for "Nej" ud for indstillingen "Notater på indlæg".

  1. Klik på Gem når du er færdig.

 Tilbage til toppen

IntraNote a/s | Papirfabrikken 20A | 8600 Silkeborg | Tlf. 7026 9500 | www.intranote.dk